Receptek Középföldei módra
Írta és kitalálta: Buga (c) Lemásolni szigorúan tilos, maximum elkérni lehet a Vendégkönyvben.
Még több recept várható!
Könnyű, félperces étkek kétballábasoknak is
Lembas kenyér Na ez a legkönnyebb. Fogod magad, bemész hipermarket, veszel egy csomag puffasztosrizses kenyeret. Se íze, se bűze,. se színe. Mint a lembas. Samu nem ettől hízott el, tehát fogyókúrásoknak is kifejezetten ajánlott!
Rohani szenvdics A rohaniak kemény fickók, szeretik a jó ütős ("magyaros") ízeket. Legelőszőr is szükséged lesz fehérkenyérre, amiből vágsz magadnak egy szendvicsre valót. Ezt megkened natúr satkrémmel. Csípős (esetleg fokhagymás) Pick/bármilyenmás téliszalámit, vagy csípő skolbászt pakolsz beléje jó sűrűn. Kovászos vagy csemeguborkával tökéletesíted, borssal leheltnyit megjinted, esetleg egy kis pirospaprikával is pikánsíthatod. Tízórainak is kiváló.
Szürke Gandalf batyuja Gandalf barátunk járja a világot a béna szekerével. Hát valamit enni is kell. Ezért Gandalf összeállított egy batyunyi ételt, ait szeretettel ajánl neked az osztálykrándulásodhoz.
Legelébb egy kábé egy/másfél literes vizeskulacsot (alkalmasin petpalack) visz magához, szigorúan csak ásványvizet, hiszen ettől biztos, hogy nem fog megszomjazni. Betesz magának egy szép, piros mosolygós almát egy köhögő körtépvel, vagy milyet ír a Benedek Elek. Csilingelő? Mindegy. Szóval Gandalf már csak tudja, mennyire fontosak a jó alaposan megmosott gyümölcsök. Csomagol magának kábé négy-öt szenvicset, de jól elhőszigetelve, nehog ymegrothadjon vagy valami. Ez a Gandalf most olyan bioarc lett, hogy képzeljétek, rozsklenyeret hazsnál, és nem margarint, hanem vajat. Ehhez friss salátát és sonkát tesz, esetlegesen retekkel. No azért huncut az öreg, mert egy tábla Bocicsokit is belerejt a puttonyába (csak meg ne olvadjon!) és ha már batyu, akkor egy túrósbatyut is betesz magának. Mellékel ezek mellé egy könyvet is, bár nem megevési célzattal, de egy jó istar tudja, hogy bárhová is megy, midnig kell, hogy legyen nála egy jó könyv, ha esetleg hosszú és unalma svárakozásra kerül sor.
Csűrös Rozi Kertjava süteménye HAMAROSAN!
Alapvető gasztronómiai tudnivalók Középfölde vilgában (ahogy én azt elképzelem...)
Mint már említettem fentebb, a rohaniak a jó kis magyaros ízeket kedvelik, minél több sípős paprikával, chilivel, satöbbivel. Egy igazi harcos bírja ám ezt! Viszont az igazi harcos nem részegedik le, úgyhogy nehogy azt higyjétek, hogy jó kis habos sört isznak. Hanem. Valami mást. Édesség? Természetesen sportszelet vagy chips, persze csak mértékkel!
Gondorban főleg a kifinomult francia és görög konyha remekeit eszik, késsel, villával, olvasnak közben, ráejtik a könyvre, hevesen felszólalkoznak, lekaparják a könyvről és úgy tesznek mintha nem történt volna semmi. Nagyon szeretik a krémes italokat, például a capuccinot vagy a tejeskávét. Ezt kellemesen elkortyolgatják, míg Minas Tirithben korzóznak. Egy igazi gondorinak persze van ehhez egy egyedi, csudaszép bögréje is! Ha nassolni kell, természetesen egy zacskó cukorkát vesznek az ölükbe, főleg medvecukrot ("bocskorfűző") vagy egyéb különlegességeket.
A tündék, bármennyire is finomak, ha ételről van szó, a kicsapongó olasz konyhát választják, és rengeteg gyümölcsöt esznek. Ám azért oersze nagyon művészien rendezik be érelüket a tányérjukon. Képesek citrommal és szederrel díszíteni a lasagnát, a szalvétából origamiállatkát csinálni... álljon itt egy egyszerű tündetrükk poharak díszítéséhez:
Végy egy pohát, papírlapon eloszlatott cukor és tányéraljnyi víz. Nedvesítsd be a pohár szélét vízzel, majd forgasd meg a cukorban. Olyan, mintha kristály ülne a szélén! Beszerezhetsz kis napernyő és lime-karikákat. Igazán mennyei!
Tehát, egy tünde mindig kreatív- és imádja a gyümölcslevet! Ám csokoládéból inkább a Bombonokat választják, például az I love Milka epreset, vagy a Boci Bokrétát, esetleg egy mentolos After Eightet! Bár az nem bonbon, de valami hasonló :D
No, a hobbitok aztán értenek az étkezéshez! Sok, zsírban tocsogó étel. Eg yhobbit simán befal egy Big Macet is! Nagyon szeretik túlfűszerezni a dolgokat. Ha süteményről van szó, akkor főleg atörök ínyecségek ragadják magukkal őket- minnél édesebb! A babók nagyon szeretik érezni, hogy az étel visszaüt! Így persze, az ő világuk a szörpök világa, főleg furfangos szívószálakkal szürcsölve akert végében.
Apropó, kert! Piknikezni egyszerűen imádnak. Hívd át a barátaidat te is egy valódi babópiknikre! Azért lehetőleg ne pipázzatok...
Egy ork bizony semmitől sem riad visza. Sushi, ráksaláta, tintahal, csiga és békapörkölt, nyami-nyami!
Ételek, melykehez már be kell tudni kapcsolni a sütőt.
Kígyónyelvű Gríma specialitása nem más, mint a spagetti, természetesen hosszú, csúszómászószerű tésztával. No de nem akráhogyan! Miután a tészta kész, gríma még külön sajtot is ráolvaszt, aztán jól összekeveri, hogy fantasztikusan ragacsos legyen. Ezekután ráteszi a milánói feltétet (minden receptkönyvben megtalálod-az a piros húsos izé, tudod) mellyel véréhségét szimbolizálja. Erre megint reszel egy kis sajtot, vékony kis gilisztaformában. Az egészet petrezselyemmel és szalonna-, sonkacsíkokkal hinti meg. Ő kézzel eszi, de neked nem kell. Viszont ha nagyon be akarod dobni magad, próbáld csak meg pálcikával enni, muhaha!
Szarumán tippje: Eme módszert évezredek óta alklmazzák az istarok. Húsz perces ételek, mi? Na, adok én a sztárszakácsoknak! Mi ennél sokkal jobb és gyorsabb módszert fejklesztettünk ki, mel ymágikus módozattal szinte bármiféle étket meg tudsz szerezni...Járj menzára!
Thédoen király fejedelmi lakomája Az alapvető étel a ránotthús és a rizibizi. (Keresd anyukád szakácskönyvében) de természetesen Théoden nem elégszik meg ennyivel! Ugyanis a ránotthúst jó alaposan bedörzsöli fokhagymával (kivétel, ha randira megy...) és alaposan megsózza. Többet nem igen foglalkozik vele, rákoncentrál a rizibizire, amit főleg barnarzsből készít,már ha el nem fogy. Borsót, bébirépát/répakarikákat és kukoricát tesz hozzá. Egy kisujjbegyni Piros Aranyat és Ecetestormát kever hozzá. (Egy tanyérbnyi adaghoz. ét tányérnyihoz két kisujjbegynyit, és így tovább...) A hatás nemmarad el! (értsd: leég a pofád de legalább finom.) |